شنوایی سنجی
شنوایی سنجی نوعی تست می باشد که در آن با روش های گوناگونی میزان شنوایی افراد اندازه گیری می شود. شنوایی سنجی بدین جهت انجام می شود که مکانیسم های گوش شما که در شنیدن صداها نقش دارند، معاینه شوند تا از سالم بودن آنها اطمینان حاصل شود.
اهمیت شنوایی سنجی
سلامتی انسان دارای اهمیت است. تمامی آزمایشات و غربالگری های پزشکی برای سلامت و تعیین درجه کیفی سلامتی انسان انجام می شود تا بتوان به کمک آنها به ایرادات احتمالی و عدم کارکرد صحیح اعضا، اندام و ارگان مختلف پی برد.
در مورد گوش و اعضای درونی آن، با توجه به اینکه تعیین میزان و دقت شنوایی به خصوص در دوران کودکی برای شروع یک زندگی بدون ایراد و بدون تنش بسیار مهم است در نتیجه برای انجام این تست شنوایی بسیار اهمیت قائل شده اند.
از مهم ترین موارد دارای اهمیت در شنوایی سنجی می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- تست سلامتی گوش ها
- مشخص شدن درصدِ نقص برای شروع فوری درمان
- چگونگی ایجاد عارضه و اقدام عملی برای جلوگیری از پیشرفت بیشتر آن
- در صورت وجود عارضه کم شنوایی، اقدام به موقع برای درمان آن تا سنین مناسب
- رساندن سلامت گوش و دستگاه شنوایی در انسان به نقطه ای که باید کامل باشد
اینها در واقع از مهم ترین موارد دارای اهمیت در این نوع سنجش گوش، شنوایی و اعضا داخلی هستند تا بتوان به دقت تمامی ایرادات و گرفتاری های شنوایی را تشخیص و برای درمان آنها اقدام نمود.
دلایل ایجاد افت شنوایی
کارشناسان بر این باورند که صدمه به هر بخشی از گوش می تواند موجب بروز اختلالات شنوایی شود. چنانچه شما در کانال گوش یا گوش میانی دچار مشکل شوید، اصطلاحاً به آن کم شنوایی انتقالی می گویند. در کم شنوایی انتقالی، انتقال صدا مسدود می گردد یا اینکه صداها به طور کامل به گوش میانی انتقال نمی یابد.
این کم شنوایی می تواند به دلایل گوناگونی بروز کند که در برخی از موارد منجر به افت شنوایی موقت و یا دائمی خواهد شد. تجمع مایع در گوش میانی از جمله مهم ترین دلیل ایجاد کم شنوایی انتقالی به شمار می آید که اکثراً در کودکان روی می دهد و گوش سروزی نامیده می شود.
از دیگر اختلالاتی که موجب افت شنوایی می شوند می توان به مواردی نظیر مشکلات حلزونی و یا عصب شنوایی اشاره نمود. در این موارد به علت صحیح کار نکردن سلول های مویی و مشکلات عصبی، بخشی از صداها و یا همه آنها به گوش انتققال نمی یابد. این مشکل کم شنوایی حسی – عصبی نامیده می شود و امکان دارد در یک گوش و یا هر دو روی دهد.
بیشتر بخوانید: شستشوی گوش چیست و چه زمانی انجام می شود؟
فواید
اصلی ترین علل استفاده از شنوایی سنجی، معاینه سطح قدرت شنوایی افراد است. هر فردی که در شنیدن مکالمات روزانه دچار مشکل شود، لازم است از این آزمون استفاده نماید. ضمن اینکه این آزمون جهت تعیین افت شنوایی و نوع آن نیز به کار می رود. پس از اینکه نوزادان متولد می شوند، برای غربالگری و تشخیص سطح شنوایی، از انواع گوناگون این آزمونها استفاده می کنند. ضمناً کارشناسان توصیه می کنند اشخاصی که در مشاغل پر سر و صدا فعالیت می کنند، در طول هر ماه گوش های خود را معاینه کنند تا از این طریق مشکلات شنوایی آنها تشخیص داده شود تا هر چه سریع تر نسبت به درمان این اختلالات اقدام نمایند.
شنوایی سنجی چگونه انجام می شود؟ معمولاً برای انجام این تست از ابزاری به نام اودیومتر یا شنوایی سنج استفاده می شود که نتیجه را نیز به صورت ادیوگرام نشان می دهد. کارشناسان طیف معینی از فرکانس های صوتی را تولید می نمایند آنگاه واکنش افراد را نسبت به آن، بررسی می کنند.
چه افرادی می توانند از این آزمون استفاده نمایند؟ برای هر گروه سنی نوع خاصی از این تست به کار می رود که هر کدام از آنها می توانند به خوبی وضعیت شنوایی شما را مشخص نمایند. این آزمون ها می بایست توسط افراد متخصص انجام شوند تا بتوان به درستی نتیجه آن ها اطمینان حاصل نمود.
چه نکاتی را می بایست پیش از شنوایی سنجی رعایت نمود؟ اگر مایلید به درست ترین نتیجه دست یابید، نباید گوشتان هیچ گونه مومی داشته باشد. ضمن اینکه، مشکلاتی نظیر بیماری سرماخوردگی و یا عفونت های گوش نیز می تواند اثرات سوئی روی این آزمون داشته باشد.
بدون دیدگاه