رفلاکس معده

رفلاکس معده : یک دریچه عضله ای به شکل حلقه، در ورودی معده وجود دارد، که به آن اسفنکتر مری پایین (LES) گفته می شود. معمولاً،  LESپس از عبور مواد غذایی مسدود یا بسته می شود؛ در صورتی که LES  به طور کامل بسته نشود، اسیدی که معده تولید می کند، می تواند به مری انتقال یابد؛ بدین ترتیب سوزش سر دل ایجاد می شود.

رفلاکس معده کلینیک اختیاریهچنانچه علائم رفلاکس اسید معده، بیشتر از 2 مرتبه در هفته بروز کند، شما به عارضه رفلاکس معده مبتلا می باشید.

علائم

از جمله نشانه ها و علائم شایع بیماری رفلاکس اسید معده می توان به موارد ذیل اشاره نمود:

  • دیسفاژی: باریک شدن مری که موجب می گردد، احساس کنید مواد غذایی در گلویتان گیر کرده است.
  • سوزش سر دل: احساس ناراحتی یا درد که امکان دارد از شکم به قفسه سینه و یا حتی به گلو سرایت کند.
  • رگورژیتی: یک اسید تلخ که به گلو یا دهان برمی گردد.

علل بروز

عارضه رفلاکس معده ناشی از یک اختلال معده می باشد، که به آن فتق هیاتال گفته می شود این اتفاق زمانی روی می دهد که قسمت فوقانی شکم و LES به بالای دیافراگم حرکت کند، عضله ای که شکم را از قفسه سینه جدا می نماید در حالت طبیعی، دیافراگم، اسید معده را در شکم نگه داری می کند ولی در صورتی که یک فتق هیاتال داشته باشید، اسید می تواند به مری نفوذ پیدا کند و موجب بروز علائم رفلاکس اسید شود. سایر عوامل ایجاد رفلاکس معده، شامل موارد ذیل می باشد:

  • استفاده از داروهایی نظیر ایبوپروفن، آسپرین، آرامبخش و یا داروهای فشار خون
  • مصرف وعده های غذایی سنگین و دراز کشیدن پس از آن
  • چاقی
  • خوردن یک وعده غذایی سنگین و دراز کشیدن بر روی پشت و یا خم شدن
  • مصرف تنقلات پیش از خواب
  • مصرف غذاهای خاص مثل مرکبات، شکلات، گوجه فرنگی، سیر، ​​نعناع، پیاز و یا غذاهای پرچرب و تند
  • بارداری
  • نوشیدن برخی نوشیدنی ها نظیر چای، قهوه، الکل و نوشابههای گازدار
  • مصرف سیگار

درمان

اغلب پزشکان داروهایی جهت رفع این بیماری تجویز می نمایند. نخستین انتخاب دارویی برای التیام ناراحتی‌های ناشی از رفلاکس معده، محلول‌های آنتی‌اسید مثل آلومینیوم ام جی اس و منیزیم هیدروکساید می باشند. این داروها را می بایست 1 الی 2 ساعت بعد از غذا مصرف نمود و باید توجه داشت که این ترکیبات بیش از آن که درمان کننده باشند، مسکن هستند.

در صورتی که علائم ریفلاکس، شدید یا متوسط باشد، از داروهای ضد ترشح اسید مانند فاموتیدین یا رانیتیدین استفاده می شود. این داروها در صورت تجویز می بایست یک ساعت پیش یا پس از آنتی اسیدها مصرف شوند .

داروی دیگری که در این بیماری مورد استفاده قرار می گیرد، متوکلوپرامید می باشد. متوکلوپرامید سرعت تخلیه محتویات معده را افزایش می دهد. لازم است این دارو را ۳۰ الی ۶۰ دقیقه پیش از غذا مصرف نمود .

در صورتی که علائم بیماری با داروهای فوق برطرف نشود یا بیماری موجب ایجاد عوارضی مانند التهاب مری شود، از داروهایی مانند لانزوپرازول، آمپرازول و پانتوپرازول استفاده می شود.این داروها می بایست ۳۰ دقیقه قبل از صبحانه مصرف شوند. این گروه از داروها جذب بعضی مواد مثل ویتامین B۱۲ و کلسیم را کاهش می‌دهند. لذا بهتر است در درمان ‌های طولانی مدت با داروهای ذکر شده مکمل‌های غذایی سرشار از ویتامین B۱۲و کلسیم را در برنامه غذایی خود اضافه نمود.

البته باید گفت، مناسب ترین و بهترین روش پیشگیری از بروز بیماری رفلاکس معده و درمان آن، اصلاح سبک زندگی و تغذیه مناسب و صحیح می باشد.

 

کلینیک اختیاریه

گوش و حلق و بینی _ چشم پزشکی _ دندانپزشکی _ پوست و زیبایی

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.