کم خونی در کودکان
کم خونی در کودکان : امروزه سلامت اکثر کودکان با ابتلا به کم خونی در خطر است. این عارضه امکان دارد ظاهر کودکان را خسته نشان دهد.
کمبود آهن یک بیماری است که معمولاً زنان به آن دچار هستند؛ ولیکن ممکن است بسیاری از کودکان در طول زندگی خود به این عارضه مبتلا شوند، این مشکل در سال های بعد زندگی آنان نیز ادامه خواهد داشت. دلیل بروز این مشکل در کودکان، فقدان آهن مورد نیاز در خون می باشد.
علل بروز
- کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند، کمتر از سایرین در معرض خطر ابتلا به بیماری کم خونی قرار دارند.
- پیروی از یک برنامه غذایی که فاقد مواد مغذی و لازم از قبیل آهن می باشد می تواند موجب بروز کم خونی در کودکان شود.
- رشد سریع در سال اول پس از تولد، سبب افزایش نیاز به آهن خواهد شد. لذا، در صورتی که در این دوره آهن مورد نیاز به بدن کودک نرسد، دچار کم خونی خواهد شد. بدین جهت، کمبود آهن در رژیم غذایی می تواند مهم ترین علت بروز بیماری کم خونی باشد.
- از دست دادن خون به طور آهسته و در طولانی مدت، نظیر خونریزی در دستگاه گوارش کودکان، علت دیگر بروز این عارضه می باشد.
- ناتوانی بدن در جذب آهن نیز عامل دیگری در بروز کم خونی به شمار می آید.
تمامی نوزادان با آهن ذخیره شده در بدن خود متولد می شوند. ولیکن از آنجایی که آنها در طی چند سال ابتدای زندگی خود با سرعت بسیار بالایی رشد می کنند، به آهن اضافی جهت حمایت از فعالیتهای بدنی احتیاج دارند. در حقیقت کودکان در حال رشد به تقریباً ۱ میلی گرم آهن در روز نیاز دارند.
علائم
اگر در کودکان، کم خونی خفیف باشد با علائم کمی همراه است و یا حتی امکان دارد هیچ علائمی را نشان ندهد. بدین جهت است که تشخیص این بیماری در مراحل اولیه تقریباً غیرممکن می باشد. بعضی از علائم شایع کم خونی خفیف در کودکان عبارتند از:
- ناخن های شکننده
- ضعف
- خستگی
- هوس های غذایی غیر معمول
- بدخلقی
- سردرد
- بی اشتهایی
- درد گلو
- تنگی نفس
- رنگ پریدگی پوست
- خون در مدفوع
- در سفید پوستان، رنگ چشم کودک، سفید و پریده می شود.
درمان
کم خونی در دوره کودکی، همانند کم خونی در تمامی دوران زندگی، با مصرف مواد غذایی سرشار از آهن درمان می شود. ولی معمولاً برای درمان کم خونی در کودکان در صورتی که این عارضه بسیار شدید باشد، مکمل های آهن از طریق قرص تجویز می شود. توصیه می شود کودکان مکمل آهن را با معده خالی مصرف کنند. آهن، در معده ی خالی، با سرعت بیشتری جذب می شود.
ضمناً، موادغذایی که حاوی ویتامین C می باشند، به برنامه غذایی فرزند خود بیفزایید؛ چرا که ویتامینC ، موجب جذب آهن اضافه در بدن کودکان خواهد شد. باید گفت آنتی اکسیدان ها و شیر تمایل بیشتری به تداخل با اثر مکمل های آهن دارند، لذا اطمینان یابید که فرزند شما در زمان استفاده از قرص آهن از مصرف آنها پرهیز می نماید. در پایان باید گفت مواد غذایی سرشار از آهن نظیر گوشت قرمز، جگر، حبوبات، زرده تخم مرغ، کشمش و نان دانه های کامل و سبوس دار را به برنامه غذایی فرزند خود اضافه نمایید.
کلینیک اختیاریه
گوش و حلق و بینی _ چشم پزشکی _ دندانپزشکی _ پوست و زیبایی
بدون دیدگاه